Screenshot 2018-04-15 23.02.06S-25OH Vitamin D – ett viktigt mått för din hälsa

Många individer har brist på Vitamin D särskilt vi som bor i norden.

Brist på vitamin D har kopplats ihop med bland annat depression och nedstämdhet. Senare års forskning ha satt D-vitaminbrist i samband med en lång rad sjukdomar och ohälsotillstånd.

Vitamin D är ett samlingsnamn för två ämnen med vitamin D-funktion i kroppen, där det ena (D3) är det som anses vara viktigast och det andra (D2) som anses vara av mindre vikt. D3 får du av solen samt animaliska livsmedel såsom fisk och en mindre mängd i ägg, kött och mjölkprodukter. D2 finns i svamp och i vissa alger samt i berikade livsmedel främst mjölkprodukter och flingor av olika slag.

Vitaminerna tas upp via tunntarmen och görs i levern och njurarna om till den form av
D-vitaminet som vår kropp kan använda sig av. Det färdiga vitaminet kan därefter lagras både i skelettmuskulatur och i fettvävnaderna. D-vitamin behövs för cellernas tillväxt och för nervsystemet där det motverkar muskelsvaghet och hjärt-och kärlsjukdomar.

Utöver detta har D-vitamin även en positiv inverkan på vår hormonbalans, och anses faktiskt själv vara ett hormon då kroppen har en egen förmåga att producera ämnet. Även må-bra hormonet dopamin och noradrenalin sägs påverkas i positiv riktning av D-vitaminet.

D-vitamin har även en funktion i immunförsvaret då de behövs för en att en typ av vita blodkroppar (T-celler) ska kunna fungera optimalt.

Läs mer på Aleris Medilab

TILLBAKA