LifeComp_logo22_-horisontellS-Progesteron - Ett hormon hos både män & Kvinnor

Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Dels fungerar det som förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider, dels verkar det i sig självt.

Som hormon är det främst känt som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans sekundära könskarakteristika, fertilitet och för fosterutvecklingen, men det har också en viktig roll som nervsteroid i centrala nervsystemet. Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller.

Progesteron bildas av kolesterol via en steroid i gulkroppen, binjurarna, moderkakan och olika celltyper i nervsystemet  i hjärnan. Som hormon verkar progesteron på livmodern, kvinnobrösten och i hjärnan.

I hjärnan är progesteronet ett nervhormon som har stark påverkan på centrala nervsystemet och dess signalsubstanser och neuropeptider. Dess påverkan sker genom att det i cellkärnorna påverkar nervcellerna till att verka mera långvarigt och långsamt samt modifierar proteinsyntesen där. Det påverkar också både bildningen av signalsubstanserna och frisättningen av dem.

Förändrade värden progesteron påverkar därför centrala funktioner i medvetandet, kognitionen och sinnesstämningen. Som kvinnligt könshormon förbereder det graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning.

Läs mer på Synlab Medilab

TILLBAKA